UPLAKANA KATARINA

Puls teatar Lazarevac

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Timotije, brodski momak Aleksandar Trmčić Katarina, kći kapetana Maja Sofronijević Konstantin – kapetan broda, Katarinin otac Darko Bjeković Ambrozina, narator Ana Ćuk / Maja Jovanović Žile, gusar Boba Stojimirović

Ovaj interaktivni i skoro u celosti u stihu napisan komad, namenjen je deci mlađeg uzrasta. Ima elemente lirike i bajke, što je deci veoma blisko i zanimlјivo. On razvija kulturu gledanja pozorišne predstave i omogućava deci aktivno učestvovanje u njoj.

Radnja je vanvremena. Kapetan broda želi da omasovi lјubav prema morskim pustolovinama i poziva narod, tj. dečju publiku da mu se pridruži i učestvuje u uzbudlјivom putovanju – ovoj predstavi. Samim tim deca postaju sporedni akteri predstave. Kapetan im postavlјa zanimlјiva pitanja – zagonetke i animira ih da, ponavlјajući njegove replike, polože mornarsku zakletvu.

Kapetan Konstantin je očajan zbog neprestane tuge svoje kćeri Katarine, takođe stanovnice broda. Nјena tanana duša uživa u baladama o lјubavi, ali pati zbog tužnog kraja. Otac, zajedno s pomoćnikom Timotijem, uzalud pokušava da, pevajući pesme i svirajući gitaru, razveseli svoju kći. Odjednom dolazi do spasonosne ideje, koju poverava samo Timotiju: da uda Katarinu za nekog gusara. Timotije tada shvata da je kucnuo poslednji čas da saopšti svoje nežne emocije Katarini i tako pokuša da spreči njenu udaju. A Katarini je u snu došla udaja kao spas, te od ushićenja da ispriča ovaj doživlјaj, nije ni čula reči Timotija. Nјen otac je istog jutra objavio konkurs za mladoženju. U poslednjih nekoliko sekundi do isteka konkursa, Timotije se odvažio i prijavio, parirajući jedinom kandidatu, gusaru Žiletu. U viteškom turniru od tri runde, rezultat je bio neizvestan, a borba bi bila beskrajna da se Katarinino srce ipak nije odlučilo za poetu Timotija. Uz blagoslov starog kapetana, njih dvoje sami kreću na svadbeno putovanje, a Timotije postaje novi kapetan.

Slika

Informacije o programu:

Režija i scenografija: Aleksandar Trmčić, Tekst: Zoran Ćosić, Muzika: Stefan Radić, Koreograf: Sandra Voloder, Kostim: Sonјa Kotorčević

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program