Kamena srca

Pozorište „Sterija” Vršac

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Srđan Radivojević, van Đorđević Jovana Andrejević-Grujić Jovana Božić

Kamen, jedan od praelemenata sveta, simbol je mrtve prirode, postojanosti, nepomičnosti i otpornosti na promene. U narodnoj kosmologiji kamen se tumači kao oslonac, temelj, suština i osa sveta. Međutim, ako se dovede u vezu sa simbolikom srca kao središtem duše i duha, kao što je u svojoj drami za decu to učinila Marina Milivojević-Mađarev, dobijamo višeslojan i višeznačan simbolički spoj koji uvek dodatno inspiriše na traganje za značenjima... Upravo je to bila polazna osnova za nastanak predstave za decu „Kamena srca” prema tekstu pomenute autorke, koja bez sumnje spada u red najznačajnijih savremenih stvaralaca za decu na našim prostorima. Izboru ovog teksta prethodila je želja da se za najmlađu pozorišnu publiku postavi delo savremenog dramskog autora za decu, ali nas put kojim smo se kretali tokom procesa rada, prateći ideju Marine Milivojević-Mađarev, vodio mnogo dalje i dublje, sve do tačke kada možemo reći da smo uspeli da stvorimo višeznačnu, simboličku predstavu koja iz mnogo razloga može biti zanimljiva i za odraslu publiku, jer u drami „Kamena srca” autorka, kako u svojoj studiji ističe Milan A. Mađarev, istražuje prožimanje svetova u duhu postmodernizma. Milivojevićeva je „Kamena srca” skromno okarakterisala kao „dramsku igru”, u kojoj je po sredi „priča o borbi dobra i zla koja se odvija u najskrovitijem, najtamnijem i najtajanstvenijem mestu na svetu – u duši”. Ove reči asociraju na to da je inspiracija za komad bio moralitet o kome se u današnje vreme sve manje govori.

U drami se prikazuje potraga četvoro simboličkih likova za Babarogom, čije je ime zapravo Strah i Sumnja. Na tom se putu, koji je u dramaturgiji traganja Marine Milivojević-Mađarev dat takođe kao simbol, srećemo sa Hrabrim Srcem koji i nije tako hrabar, Brzim Vetrom koji nije baš brz, Žužu koja je zapravo vrlo ozbiljna i Princezom Cincu Lincu koja i nije prava princeza... Ta imena oslikavaju prostor fikcije likova, teško dostupnih dometa do kojih se stiže samo suočavanjem sa samim sobom, sa sopstvenim strahovima i sumnjama... „Ova četvorka u stvari želi da razreši sukob s jungovskom Senkom”, objašnjava Milan A. Mađarev u svom analitičkom tekstu.

Odgovor na brojna pitanja i analize kojima smo se bavili u procesu rada na ovoj predstavi bio je jednoglasan – igrali smo se ponekad žustro, ponekad i zamišljeno, ali smo se sasvim sigurno uspešno zaigrali i zajedno stigli do uprizorenog sna u kome zajedno sa glumcima u pojedinim momentima predstave sanja i publika! Stvaraoci ove predstave imali su cilj da se obrate publici u što većem obimu, imajući u vidu i razvijajući mogućnost da je u stilu komedije del arte, prilagode različitim uzrastima i starosnim dobima, jer centralna tema, a to je strah, tiče se svih bez obzira na godine.

Bojana Ivanov-Đorđević

Slika

Informacije o programu:

Tekst: Marina Milivojević-Mađarev, Adaptacija i režija: Bojana Ivanov-Đorđević

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program