Predstavljanje romana SOBA 427

Jadranka Milenković

Učestvuju: Jadranka Milenković i Jasmina Topić

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

Drugi roman autorke iz Niša objavljen je u Izdavačkoj kući Areté kao najbolji na konkursu Areté nagrade za knjigu godine. Roman je smešten u neimenovanu bolnicu u kojoj glavna junakinja pokušava da održi svoj život pišući, razmišljajući o umetnosti, šetajući i fotografišući prirodu. Roman je, tako, prošaran eseističim pasažima u kojima se progovara o pesništvu, samoći, porodici, prijateljstvu… Jasnom paralelom sa Čarobnim bregom, Jadranka svoje junake smešta u prostor koji samo podseća na svakodnevni život, ali koji funkcioniše po sasvim različitim obrascima koje je teško uhvatiti ukoliko nisi stanovnik neke od soba, na primer sobe 427. Ispripovedan neverovatno intimnim i beskompromisnim jezikom naratorke pruža nam lični doživljaj ne tako uobičajene situacije, junakinju koja romanesknim i esejističkim zapažanjima oslikava svoj položaj u prostoru izmeštenom iz svakodnevice.

 

Jadranka Milenković rođena je 1969. u Puli. Radi u Apelacionom sudu u Nišu. Osnovala je Klub Prejaka reč 2004. godine, koji okuplja mlade ljude zainteresovane za književnost, filozofiju i umetnost. Objavljivala je u časopisima: Koraci, Braničevo, Kvartal, Gradina, Bdenje, Akt, Buktinja, Umetnički horizont, Putevi (BiH), Fantom slobode (Hrvatska), Преодоление (Rusija), Provinca (Slovenija), Fokalizator (Crna Gora) i na portalima za kulturu: P.U.L.S.E, Art-Anima, KULT, Kultiviši se, Proza online, Glif, Strane, Libartes, Slovo Kult, itd. Roman Heteros objavljen je u Izdavačkoj kući NKC iz Niša, 2019. godine. Roman Soba 427 nagrađen je na Areté konkursu za knjigu godine i objavljen u Izdavačkoj kući Areté. Dobitnica je nagrade Miodrag Borisavljević za 2019. godinu za priču Strah. Takođe, na konkursu Tragom Nastasijevića za 2019. godinu dobitnica je prve nagrade za esej Prilog raspravi „Spartak ili Isus” i druge nagrade za priču Jedan dan.

 

O IZDAVAČU:

Areté je osnovana početkom 2015. godine iz ljubavi prema knjigama, s ciljem širenja kreativnosti i inovativnog pristupa pisanju, kao i bogaćenja našeg prostora kvalitetnom izvornom i prevedenom literaturom. Izdavački program je koncipiran, pre svega, tako da otvori vrata novim i neafirmisanim piscima iz regiona i šire, a i mladim kvalitetnim prevodiocima. Prednost je data nekomercijalnim naslovima. Izdavačka kuća takođe organizuje i konkurs Areté nagrada za knjigu godine.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program