RAZGOVOR O ROMANU "SEMPER IDEM" ĐORĐA LEBOVIĆA

Književni kafe Kulturnog centra Pančeva

Učestvuju: Zlata Lebović, Dragana V. Todoreskov i Gorica Radmilović, razgovor vodi Jasmina Topić

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

„Semper idem” je prvo remek-delo XXI veka u srpskoj književnosti.

Teofil Pančić

Premda za života poznat prevashodno kao dramaturg i scenarista (Nebeski odred, Haleluja, Viktorija, Traganje po pepelu, Ravangrad 1900, Valter brani Sarajevo i dr.), Lebović je pisao i novele i objavljivao ih u časopisima šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka. Ipak, opus magnum Đorđa Lebovića, po jedinstvenoj oceni kritike, predstavlja upravo ovo njegovo testamentarno delo, roman-hronika o detinjstvu u Kraljevini Jugoslaviji uoči II svetskog rata, koja je i zbog osobenog piščevog stila i originalnog postupka, kao i zbog teme i njene književne transpozicije, prepoznata kao kanonsko delo savremene srpske književnosti. Ispričan iz perspektive dečaka koji posmatra približavanje Velikog sunovrata – širenja nacizma u svojoj okolini, koliko i u Evropi – pisac je u vidu imao paralelu između ondašnjeg ludila i rata koji je u Jugoslaviji buknuo devedesetih godina prošlog veka. U ratu je izgubio 40 članova svoje porodice, a sam, kao 14-godišnjak, prošao pakao Aušvica. Knjige ne bi bilo da se opet nisam našao u vrtlogu Velikog zla, koje sam dobro upoznao 50 godina ranije, priznaće pisac u jednom razgovoru pred kraj života.

Fantastična hronika jednog detinjstva... Do sada u našoj literaturi nije bilo tematski i senzibilitetski srodne knjige koju biste se usudili staviti u istu rečenicu s „Porodičnim cirkusom” Danila Kiša.

Teofil Pančić

„Semper idem” je knjiga o detinjstvu, koja se može čitati kao porodični roman, ali i kao memoarski spis par ekselans, kojim se Đorđe Lebović, posthumno, predstavio kao veliki majstor moderne realističke proze.

Vasa Pavković

Lebović, Kiš, Pekić, Kovač i danas predstavljaju nedosegnuti vrh srpske i nekadašnje jugoslovenske književnosti.

Filip David

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program