Predstava "Žensko srce u šinjelu"

Pozorišna trupa "BITI ILI NE, BITI"

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

NINA GRAHOVAC JOVANA PETRONIJEVIĆ VESNA PAŠTROVIĆ

Ratni sukobi na površinu izvlače najgora ljudska osećanja. Ljudi koji u njima sačuvaju dobrotu, hrabrost i požrtvovanost trebalo bi da budu ovenčani slavom, ali nije uvek tako.

Predstava „Žensko srce u šinjelu“ govori o ženama ratnicima i dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu koje su se istakle u najtežim trenucima za Srbiju i čuva sećanje na imena žena heroja i njihova hrabra dela. One su nadljudskim naporom i predanošću služile za primer, poštovanje i postale svedočanstvo nehumanog vremena rata. 

U predstavi pratimo tri glumice Iskru, Jasnu i Senku koje pokušavaju da urade predstavu povodom obeležavanja 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

U predstavi one se bave životima tri heroine iz Prvog svetskog rata:

Milunkom Savić koja je bila najodlikovanija žena vojnik u istoriji ratovanja, Florom Sends koja je bila jedina Britanka sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadeždom Petrović koja je napustila lagodnost svog života i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu spremna da položi i svoj život. 

Čekajući da se pojavi reditelj glumice i same preispituju svoje živote, prisećaju se komičnih doživljaja iz svoje profesije ali i međusobno otkrivaju stvari koje ne znaju jedna o drugoj... Stalne rasprave među njima zbog kašnjenja reditelja, zbog nedovršenog teksta za predstavu, zbog loših uslova u kojima rade dovode u jednom trenutku u pitanje i samo izvođenje predstave... 

Ipak, sudbina velikih heroina inspiriše i menja i same glumice...

 

O velikim ženama u Velikom ratu 

"Ja sam ih gledao na ratištu s puškom i bombom u ruci i u bolnicama, u kojima su na materinske i sestrinske grudi privijale ranjene junake; i u povlačenju kroz neprohodne albanske gudure, gde se na nemoćne i slomljene bolom, u leđa pucalo iz zaseda i u kojima se masovno umiralo od gladi i zime... Gledao ih i divio im se! Ni straha, ni kolebanja, ni suza, ni uzdaha! Nije bilo žrtve koje one ne bi mogle da podnesu za svoju Otadžbinu. To su odvažne kćeri Srbije, majke i sestre junaka sa Cera i Kolubare, mojih ratnih drugova, kojima je Otadžbina bila preča od života i koje su, birajući između poniženja i smrti, izabrale smrt... Nije u to vreme bilo francuskog oficira koji ne bi rado, u znak najdubljeg poštovanja, položio svoj mač pred noge ovih junakinja. One su svojom hrabrošću i svojom patnjom zadivile Svet".

Anri Barbi francuski književnik,

novinar i ratni dopisnik sa srpskog ratišta za vreme Prvog svetskog rata.

Slika

Informacije o programu:

Autor teksta: MIHAJLO VITEZOVIĆ, Kostimograf: KRISTINA SAVIĆ, Adaptacija teksta i režija: MIRJANA KARANOVIĆ, Kompozitor: BRANISLAV PIPOVIĆ, Produkcija: BIBLIOTEKA POLITIKA KRUPANJ, Pokrovitelj: OPŠTINA KRUPANJ

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program