Vladimir Kecmanović - FELIKS

„Zvezdara teatar”

Ocenite kvalitet ovog programa

(2 glasova)

Milutin Mima Karadžić Filip Hajduković Marko Gvero Andrijana Oliverić Milena Damnjanović Nikola Cvetković

Reč reditelja:

„’Feliks’ je predstava koja govori o dva prevaranta – ocu i sinu. Međutim, ona ima mnogo širi kontekst od priče o dva lika koji lažima i obmanama dolaze do svojih ciljeva. Taj kontekst govori o celom svetu, ovom u kojem živimo. Svetu u kojem je sve postalo relativno – i istina i laž. U takvom svetu ovakva dva antiheroja postaju romantični junaci koji više vole da varaju nego da budu prevareni, a njihove sitne prevare možda su zapravo pobuna protiv sistema. Bez obzira na to da li smo ovde ili na nekom drugom kraju sveta.

 

E = m x (puta) c2 (na kvadrat)

 

ENERGIJA istine = m (masa) podataka x (puta) c (brzina) informacije na kvadrat

Netačan podatak x (puta) ubrzanje interneta = (jednako je) VEST

Vest x (puta) brzina globalne komunikacije = (jednako je) istina

 

Globalna istina stvara uniformnost mišljenja.

Sve je relativno, zato je besmisleno da svi živimo, mislimo i stvaramo na isti način…

 

’Feliks’ postavlja pitanje da li smo zaista svesni prevare u koju dobrovoljno ulažemo svoj život.

Vladimir Kecmanović je pisac uzbudljivih preokreta i brilijantnih dijaloga, koji ne samo da stvara galeriju sjajnih likova već otkriva i onaj najtananiji, zabranjeni svet njihove podsvesti. Pisac nepresušnog istraživačkog duha, inspirisan istorijom i njenim posledicama, on gradi upečatljive i snažne scene koje izazivaju znatiželju, ali i maštu. U svojim knjigama bavi se kompleksnim sukobom istorije i svakodnevice, bez straha prolazi barijere od onih priča koje nikome ne pričamo do eksplozije uverenja i stavova koji nas provociraju. Kecmanović provocira istinom i u nama oslobađa misao bez autocenzure. Njegovi junaci su junaci do poslednjeg daha.

U njegovim romanima Novi vek donosi strah od nepoznatog. Kao da su njegovi likovi na početku obeshrabreni vremenom koje će doneti promene.

Taj strah je u književnost, kinematografiju, pozorište, doneo likove gubitnike. Likove koji gube, a da nisu ni započeli bitku… Preglomazna mašina liberalnog kapitalizma za pravljenje novca i nezaustavljivog mehanizma stvaranja profita, prosto melje nadu pojedinca za neko humanije sutra.

Kecmanovićeve knjige vraćaju veru u junake, veru u slobodan izbor, veru u borce i čudesnu alhemiju života koji možemo da proživimo po sopstvenom izboru. Zato je on dragocen pisac.

Kecmanovićevi junaci su Kostu Peševskog i mene do poslednjeg daha inspirisali da, jednu za drugom, napravimo dve dramatizacije za pozorište ’Zvezdara teatar’. Pozorišni komad ’Osama – kasaba u Njujorku’ i danas izaziva oduševljenje gledalaca, frenetične aplauze, ali i snažan osećaj slobode, koji ih vraća u pozorište i daje im nadu da mogu da postanu junaci koji će promeniti stvarnost, budućnost, ili makar svoj život.”

 

Slika

Informacije o programu:

Režija: Darko Bajić

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program