Ubistvo u Orijent ekspresu

Po romanu Agate Kristi

Pozorište Boško Buha

Ocenite kvalitet ovog programa

(4 glasova)

Andrija Milošević Viktor Savić Jelena Trkulja Lena Bogdanović Borka Tomović Katarina Gojković Igor Damnjanović Vladan Dujović Stefan Bundalo

Radnja je smeštena u tridesete godine prošlog veka. Elegantni voz Orijent ekspres prinuđen je da nepredviđeno zastane zbog obilnog snega. Događa se ubistvo, i Poaroov put kući koji je trebalo da protekne sasvim mirno, postaje poprište još jednog slučaja koji treba rešiti. Voz je pun osumnjičenih, a svaki od njih ima, naizgled, neoboriv alibi. Poaroov put počinje u Istanbulu, a ostatak priče dešava se nigde drugde do u Jugoslaviji, između Vinkovaca i Broda.

Od 60 krimi romana koje je napisala Agata Kristi, u čak 33 je misteriju rešavao belgijski detektiv Erkil Poaro, a upravo „Ubistvo u Orijent ekspresu” mnogi smatraju njenim najboljim delom. Ovu pozorišnu adaptaciju napisao je Ken Ludvig, čuveni savremeni komediograf, našoj publici poznat po veoma uspešnim predstavama „Tenor na zajam” Narodnog pozorišta Sombor (režija: Olja Đorđević) i „Mesec iznad Bafala” Narodnog pozorišta Subotica (režija: Darijan Mihajlović).

Kao vrsni komediograf, Ken Ludvig je na površinu misterije Agate Kristi izvukao upravo komediju. I Nortrop Fraj je poredio misteriju i komediju, i našao je velike sličnosti između ova dva žanra: oba počinju od normalne društvene situacije, koja se iz nekog razloga poremeti, a onda likovi teže da povrate ravnotežu. Komični su i ekstravagantni i „povišeni” likovi koje je stvorila Agata Kristi, a tumačenju upravo ovakvih likova vrlo je sklon naš ansambl.

Slika

Informacije o programu:

Dramatizacija: Ken Ludvig, Režija: Darijan Mihajlović

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program