Nečista krv - Borisav Bora Stanković

Narodno pozorište u Beogradu

Ocenite kvalitet ovog programa

(5 glasova)

Jovana Stojiljković Nebojša Dugalić Nataša Ninković Vuk Kostić Nela Mihailović Ljiljana Blagojević Radmila Živković Nikola Vujović Veljko Brđanin

„Nečista krv” u dramatizaciji maje Todorović i režiji Milana Neškovića predstavlja čitanje vrelog i bujnog, ali ipak sumornog Stankovićevog sveta, sa fokusom na položaj žene i pitanje slobode u jednoj zatvorenoj sredini. U novoj verziji „Nečiste krvi” nema folklornih elemenata, niti jezika starog Vranja, ali ima svevremene priče ne samo o ljubavi, nego i o strasti, čežnji i patnji, kako ličnoj, tako i porodičnoj. Svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića, ali im je dat i „savremeni dodir” kroz govor i situacije u kojima se nalaze. Sofka je ostala žena koja je svesna sebe, svoje lepote i porekla, Marko je ostao bogataš koji može da priušti sebi da kupi mladu ženu, Mita je čovek koji je propao u tranziciji... Naravno, sve je to nešto što postoji i danas, samo u malo drugačijem obliku u odnosu na vreme u koje je Stanković smestio svoj roman.

Reč reditelja:

Kako se ljubav manifestuje? Kako ljubav nestane? Kako je moguće da ljubav nestane? Možda samo prestane? Da li onda znači da ima rok trajanja? Prestane li da postoji kada počenemo da se inatimo sa sopstvenom sudbinom ili počnemo da se inatimo sa sudbinom kada ljubav nestane? Ima li iluzornije provedenog života od onog bez ljubavi, posvećenog inaćenju sa sudbinom? Može li ljubav da bude pogrešna? A zakasnela? Može li da se živi bez ljubavi ili uprkos ljubavi?Ne znam. Samo postavljam pitanja koja su se sama nametnula prilikom rada na ovoj predstavi, a kada su odgovori u pitanju, plaše me, jer mogu da budu jednostavni: da ili ne.

Slika

Informacije o programu:

Režija: Milan Nešković

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program