Odštampajte ovu stranicu

Sutra premijerno izvođenje predstave "Ja sam Akiko"

U okviru Bijenala umetničkog dečjeg izraza, koje se održava od 15. maja do 15. juna u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, u utorak, 25. maja u 19 sati biće premijerno izvedena predstava za decu „Ja sam Akiko“ Stefana Tićmija, u režiji Milje Mazarak sa Sofijom Mijatović u glavnoj ulozi, a u koprodukciji dečije scene „Pođi tuda...“ Kulturnog centra Pančeva. Publici će se tom prilikom pokloniti članovi ekipe, a predstava je već pozvana da učestvuje na nekoliko pozorišnih festivala.

Pisac Stefan Tićmi o procesu rada na predstavi kaže: „Proces stvaranja ove predstave je melemast i lekovit. Preobražaj doživljavamo i mi i tekst: iz dana u dan, od probe do probe. Sve što imamo da kažemo ili prećutimo nalazi se u koferima. A oni su puni magije. Akiko se oseća komotno u Sofijinoj koži, kaže ostala bi tamo hiljadu, hiljadu godina.

Prema rečima rediteljke, Milje Mazarak, predstava ,,Ja sam Akiko'' od lepeze tema iz Tićmijevog romana u prvi plan stavlja odnos deteta i roditelja, kroz priču o odrastanju bez jednog roditelja i o dečijoj usamljenosti. „U predstavi starija Akiko, kroz uspomene i ključne događaje iz detinjstva kojih se priseća, prevazilazi svoje unutrašnje sukobe nastale upravo iz odnosa sa roditeljima, što je nekako neminovnost i tačka u kojoj smo svi isti. Takođe, Akiko nije obična devojčica, ona je drugačija od svojih vršnjaka, ona je mudra i zatvorena u svom svetu ali slobodna i hrabra u svojim mislima, idejama i stavovima i kao takva, predstavnica je svih različitosti koje ovaj svet u kojem živimo čine bogatijim. Akiko je poput Malog princa - ne voli brojeve, nema godine, ne veruje u granice i podele i uprkos preporuci da je predstava za decu uzrasta iznad 12 godina, ona poziva i sve one koji se osećaju ,,odraslo'' da takođe pogledaju predstavu“.

Da podsetimo, u fokusu ovogodišnjeg BUDI programa je italijanska kultura i umetnost, a manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Pančeva, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Ministarstvom za kulturu i informisanje. U danima trajanja manifestacije, na repertoaru je više od 50 besplatnih programa za decu, mlade i roditelje.

BUDI - Bijenale umetničkog dečjeg izraza, je međunarodni festival posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu. Glavni ciljevi BUDI su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece.

Više o program BUDI-ja: http://www.kulturnicentarpanceva.rs/images/9-budi/program-9-budi.pdf

 

 

Podelite na društvenim mrežama

Morate biti prijavljeni da biste mogli da ostavite komentar