Ona

Autorski projekat Mie Knežević, Mine Ćosić i Jelene Đulvezan Milković

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Jelena Đulvezan Milković i Alisa Lacko

„Ona” je autorski projekat, nastao po motivima dramskog teksta ,,Hana i Hana”, i međusobnim preplitanjem tekstova sa ženskih blogova „Wonderful failure” autorke Tatjane Tucić, i teksta „Ona” autorke Magde Janjić. Motivi preuzeti iz drame „Hana i Hana” Mire Perić Kraljik poslužili su samo kao inspiracija i pokretač za istraživanje. Lik je iz tog razloga zadržao isto ime – Hana, kao omaž, iako se Hane u ove dve drame veoma razlikuju. Predstava je nastala u koprodukciji Akademije umetnosti Novi Sad i Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” Zrenjanin, gde je i sada na stalnom repertoaru. To je master rad glumice Jelene Đulvezan Milković, koja je ovom predstavom završila studiranje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Premijera predstave je bila 5. aprila 2014. na 12. TKT festivalu u Tuzli, nakon čega je još mnogo puta nakon ovog izvođena na festivalima u našoj zemlji i ponela je nekoliko puta nagrade za najbolju predstavu festivala, kao i za najbolja glumačka ostvarenja.

Dramski tekst je nastao kao odgovor na bavljenje pitanjem o ženskom identitetu danas. „Ona” je pretpostavka jedne ženske psihološke linije, i lik Hane je rezultat prikupljanja različitih ženskih ispovesti. S obzirom na to da je glavni lik u drami tridesetogodišnja žena, ova drama se tematski bavi krizom ženskog identiteta, završetka jedne faze života i ulaska u novu. Predstava govori o razumevanju i nerazumevanju sebe. O izlasku iz mlakog transa svakodnevice i ulasku u svoj unutrašnji svet. O razumevanju stvari koje izgledaju samorazumljive. O kontaktu sa sobom. O otkrivanju i sagledavanju sopstvenog života.

 

Bežeći iz lekarske ordinacije, a zapravo bežeći od svojih problema i strahova kao i mnogo puta do tada u životu, Hana doživljava saobraćajnu nesreću i pada u komu. U tom trenutku se „cepa”, pojavljuje se još jedna Hana (Hana II). Tokom predstave saznajemo ko je ta žena i zašto je takva postala, kroz njena sopstvena preispitivanja i prisećanja na osobe i trenutke koje su nju i njen život oblikovale. Na kraju otkrivamo da li je ona spremna da se suoči sa sobom, da prihvati sebe takvu kakva jeste i da se probudi.

Slika

Informacije o programu:

Režija: Mia Knežević, Adaptacija: Ana Đorđević

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program