P(j)eščanik - Neva Lukić i Viktor Radonjić

Produkcija: 21. Bijenale umetnosti Pančeva

Ocenite kvalitet ovog programa

(0 glasova)

Igraju: Jelena Đulvezan Milković, Miloš Lazarov

Članovi Dramskog studija Jasmine Večanski Kujundžić: Zoran Ratković, Katarina Krunić, Andrija Žuža, Ivan Martić, Jovana Urošević, Anđela Žikić i Anđela Bijelić

Deca: Marija Forgo, Iris i Đorđa Radovanović

 

Hrvatska pjesnikinja Neva Lukić i srpski pjesnik i dramski pisac Viktor Radonjić autori su drame „P(j)eščanik” u kojoj jezik kao takav postaje lik i subjekt. Autori se kroz priču o dvoje ljubavnika, Srbinu i Hrvatici, obračunavaju s problemom jezičkog purizma koji se pojavio tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj te nastavio bujati u poratnim godinama. U ovoj inventivnoj i eksperimentalnoj drami Lukić i Radonjić pokazuju kako jezik, kao simbol političkog neprijatelja, trpi sakaćenje, kako se uništava u ime tobožnjih plemenitih ciljeva stvaranja „autentičnog“ hrvatstva.

Ivana Rogar

 

P(j)eščanik je rukopis duboko uronjen u jezik, njegovu autoreferencijalnost, koja jednako snažno sidrišta nalazi u minucioznom istraživanju, ali i pukotinama intimnosti. Stoga su i dva lica koja nose samu dramu simbolična. Ona mogu biti ljubavni par u zanosu, kao i dva grada koja jedan na drugi gledaju ponekad s prijekorom, a ponekad s nježnošću. Stoga su i mogućnosti njihova izražavanja kodirana i različita jer je sve mišljenje tu u potpunosti fregeovski „u jeziku“. Izmjenjuju se stvarnost i snovitost, lica su podjednako realna i na razini simbola. Autori se ne boje rizika, te vješto spajaju i prekrajaju u dramsku formu ono najbolje iz proznog i pjesničkog izričaja.

Anđela Vidović

 

Neva Lukić rođena je 1982. godine u Zagrebu. Aktivna je kao književnica, kustoskinja i likovna kritičarka. Objavila je dve zbirke kratkih priča, tri zbirke pesama, dve slikovnice za decu i emitovana joj je radio-drama na HRT3. Neguje i interdisciplinaran pristup stvaralaštvu sarađujući sa drugim umetnicima – ističu se eksperimentalni film The Motel in the Well (2016, deo kolekcije LIMA, Amsterdam), nastao u saradnji sa Sarom Rajaei i poetski performans Ispod kotača teku rijeke (2022) sa Nevenom Radulović.

Viktor Radonjić rođen je 1973. godine u Beogradu. Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Ističu se: Drame – Šav, Čopor, Reteriranje kruga, Ambis 01 (Treći Trg, 2014); roman Dete istog besa (Kontrast izdavaštvo, 2016); dvojezično srpsko-englesko izdanje izabranih pesama Junak bez portfelja / A Hero Without a Portfolio (preveo Novica Petrović; Treći Trg, 2018); roman Nađin karusel (Lom, 2021).

Jasmina Večanski Kujundžić rođena je 1972. godine u Pančevu. Diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu – smer gluma, u klasi profesora Predraga Bajčetića. Godine 1993. počinje da radi u Ateljeu 212, Narodnom pozorištu u Beogradu, i na televiziji i filmu. Godine 2020. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu odbranila je doktorski umetnički projekat: „O(P)STANAK – Lik žrtve u dokumentarnom pozorištu“ i stekla naučni naziv doktor umetnosti – dramske i audio-vizuelne umetnosti.

Slika

Informacije o programu:

Režija, scena, kostim, izbor muzike: Jasmina Večanski Kujundžić

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program