Konkurs za 54. Salon umetnosti Pančeva 2024 Art Aqua

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva organizuje 54. Salon umetnosti Pančeva od 22. oktobra do 22. novembra 2024.

Kao suštinski element svakodnevice i mitologije, voda predstavlja izvor života i moćnu prirodnu silu, prenoseći duboke emocije i metafizičke misli. Vizuelni prikazi vode variraju od mira jezera do dramatičnih talasa okeana, omogućavajući stvaraocima da istraže promene, refleksije i protok vremena.

U drevnim civilizacijama, voda je simbol pročišćenja i obnove, često povezivana s božanstvima i ritualima. Egipatsko freskoslikarstvo prikazuje Nil kao izvor plodnosti, dok grčka umetnost slavi more kroz figure Posejdona. Srednjovekovna umetnost koristi vodu kao simbol duhovnog pročišćenja, naročito u obredu hrišćanskog krštenja.

S renesansom, voda dobija nove dimenzije u delima, kroz tehnike poput refleksije i perspektive. Leonardo da Vinči je analizirao kretanje vode, integrišući te opservacije u svoje crteže. Barokni umetnici, poput Rubensa i Rembranta, koristili su vodu da bi istakli dramatične scene i igru svetla i senke.

Novu fascinaciju vodom donosi XIX vek, naročito kroz impresionizam. Moneovi „Lokvanji” istražuju promene svetlosti i boje na površini vode. U XX veku, modernizam i apstraktna umetnost donose nove interpretacije vode, gde ona postaje medij za istraživanje unutrašnjih stanja. Umetnici kao Džekson Polok koristili su tečne boje i spontane tehnike da bi uhvatili suštinu kretanja.

Savremena umetnost nastavlja da istražuje vodu kroz multimedijalne instalacije, naglašavajući ekološke i socijalne aspekte. Voda postaje politički obojena tema, ukazujući na probleme klimatskih promena. Umetnici poput Olafura Elijasona koriste vodu da bi privukli pažnju na ove globalne izazove.

Voda u umetnosti ostaje večita tema, odražavajući veze između čoveka i prirode, prošlosti i sadašnjosti. U svojoj transformaciji i lepoti, voda nastavlja da inspiriše i obogaćuje svet umetnosti.

Nenad S. Lazić – predsednik žirija

Pozivamo Vas da za konkurs pošaljete:

1. fotografiju rada (JPG 300 DPI) kojim konkurišete za Salon;
2. podatke o radu (naziv rada, godina, tehnika, dimenzije) i kratku biografiju u Word dokumentu (kontakt, školovanje... – tri reda najviše);
3. pravo učešća imaju svi profesionalni umetnici koji su rođeni ili rade na teritoriji Grada Pančeva, kao i studenti završnih godina umetničkih fakulteta;
4. konkuriše se umetničkim delom nastalim 2023. ili 2024. godine;
5. potvrda o prebivalištu u Pančevu ili očitana lična karta.

Na konkursu se dodeljuju tri nagrade (dve otkupne nagrade za dela koja će se naći u fondu Galerije savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva i treća nagrada u vidu termina za samostalnu izložbu).

Žiri ima pravo da pozove umetnika.

Konkursnu dokumentaciju dostaviti od 1. do 30. septembra 2024. godine na i-mejl adresu:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., s naznakom ZA SALON PANČEVA.

Učesnici konkursa biće obavešteni o rezultatima do 10. oktobra.

Autori koji prođu na konkursu treba da donesu radove galerijskog formata (opremljene i spremne za kačenje), od 14. do 18. oktobra, u galeriju, radnim danima, od 9 do 13 sati.

Podelite na društvenim mrežama

Morate biti prijavljeni da biste mogli da ostavite komentar

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program