Arhitektonske varijacije

Izložba slika

Otvaranje: 19. mart, u 19.00

Ocenite kvalitet ovog programa

(1 glas)

Mila Gvardiol

Serija slika „Arhitektonske varijacije“ za polazište uzima arhitekturu koju pretvara u geometriju. Odrastajući u ambijentu arhitekture brutalizma i socrealizma oduvek sam kroz posmatranje ovakvih zgrada pokušavala da iz njih izvučem osnovne geometrijske forme. Ovi stilovi u arhitekturi svojom jednostavnošću prosto su me mamili na to. Arhitekturu više nisam gledala kao takvu već sam kroz brisanje svih detalja koje ona nosi sa sobom pokušala da je svedem na najednostavniju formu, koju sam i prikazala kroz igru svetla i senke. Zgrade su ostale bez prozora, balkona... bez ljudi postale su minimalističke skulpture prikazane kroz odnos svetle i tamne boje. U ovoj seriji nazvanoj „Arhitektonske varijacije“ potpuno sam isčistila formu i kompoziciju svela na tri plošna elementa (pozadina, svetlo i senka) koji u svojim odnosima grade dubinu.

Mila Gvardiol

 

„... Koncept slika „Arhitektonske varijacije” počiva na pojednostavljivanju postojećih građevinskih objekata koje na, Milinim platnima, dobijaju primesu pre skulptoralnog nego arhitektonskog karaktera. Na delima nema subjektivnog, nema ekspresije, nema ličnog pečata i baš zato je Milino delo blisko Mondrijanovom poimanju „nadindividualne umetnosti” [1]. Oduzimajući efemerno sa konkretnog motiva novobeogradskih blokova, umetnica dolazi do formi univerzalnog grada koji nema svoje lične karakteristike, postaje uniformna građevina bilo kog savremenog urbs-a.“

(odlomak iz predgovora kataloga)

Dr Miona Marta Marković

 

Mila Gvardiol je rođena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je 2004. na  Fakultetu primenjenih

Umetnosti u Beogradu na Odseku zidno slikarstvo. Doktorirala je 2012. godine na Interdisciplinarnim  studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost. Članica je ULUS-a od 2006. godine, a od 2011. i ULUPUDS-a. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora i dekana na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici. Izlagala je na 39 samostalnih i oko 300 grupnih izložbi. Učesnica je likovnih kolonija i festivala digitalne umetnosti. Nagrađivana je za svoj umetnički rad.

Slika

Informacije o programu:

Podelite na društvenim mrežama

O nama

 

Vojvode Živojina Mišića 4

26101 Pančevo, Srbija

 

+381 (0)13 440 944

+381 (0)13 440 945

Vesti

Program